Saturday 19 November 2011

brownies cookies receipe

Bahan-bahan ( 40-50 keping )

  • 100 g mentega (10 sb rata)
  • 75 g gula icing (1/2 cwn rata + 1 sb)- diayak
  • 1 biji telur
  • 1/4 sk esen vanilla
  • 150 g tepung gandum* (1 1/4 cwn rata)
  • 1 sk baking powder*
  • 1 sk bicarbonate of soda*
  • 25 g serbuk koko* (3 sb rata)
  • 100 g choc chips (3/4 cwn penuh)
  • 50 g (1/4 cwn) walnut atau kekacang pilihan - dipanggang dan cincang kasar
  • secukup kertas minyak - untuk membungkus doh

Cara-cara

  1. Ayak bahan2 bertanda dan ketepikan.
  2. Brownies_crunchy_cookies_butter_n_gula
     Mentega dan gula dikacau hingga rata.Masukkan telur dan esen dan terus kacau.
  3. Brownies_crunchy_cookies_+_tpg
     Masukkan pula campuran tepung sedikit2 sambil dikacau hingga habis dan rata.
  4. Brownies_crunchy_cookies_doh_siap
     Masukkan choc. chips dan kekacang dan gaul/uli hingga sebati.
  5. Brownies_crunchy_cookies_d_bungkus
     Bahagi adunan kpd 2 bahagian dan bubuh diatas kertas minyak dan gulung perlahan2,bungkus dan simpan di dalam chiller supaya padat.Jika disimpan lama doh akan menjadi beku.
  6. Brownies_crunchy_cookies_d_hiris
     Keluarkan gulungan doh dr chiller dan biar doh pd suhu bilik dan hiris nipis,susun setiap kepingan doh diatas dulang pembakar.Jika hirisan doh tak berapa cantik,boleh dibentuk2kan semula.
  7. Brownies_crunchy_cookies_d_bakar
     Bakar pada suhu 160C hingga garing.
  8. Brownies_crunchy_cookies_d_saji
     Doh ini juga boleh terus dibakar seperti cookies biasa jika tidak mahu disimpan.

1 comment: